torsdag 17 februari 2022

Flamman- hur lång är en blåval?

Arbetet med vårt projekt fortskrider och i veckan har vi satt upp vårt hav med bläckfiskar. Barnen har också gjort sjögräs som de klistrat upp. I dag, torsdag, pratade vi om världens största djur, nämligen blåvalen. Vi tittade på en kort film om blåvalar där vi fick se hur den simmar i havet och hur den tog upp sin stora stjärtfena över vattenytan. "Oj, vad stor" utbrast ett barn. "Vatten bor den i".
Vi tog reda på några fakta om blåvalen som vad den äter, att den inte har några tänder, hur lång den kan bli och hur stort hjärta den har. Barnen blev förundrade över att hjärtat är lika stor som en bil! Vi knöt våra händer för att jämföra hur stora hjärtan vi har. För att göra det tydligare för barnen hur lång en blåval kan bli gick vi ut på gården och mätte upp. Barnen turades om att hålla i måttbandet och tillsammans mätte vi upp 30 meter. Tänk så stor!

"Det är ju jättestort"

Lång långt borta kan ni skymta en röd kon!
Mellan konerna är det 30 meter, alltså lika långt som en blåval kan bli!

På frågan vilket djur de tror är störst i världen svarade barnen:

"Lejon"
"Älgen"
"Kanske lejon"
"Kanske hajar"
"Kanske dinosaurier"
"En stor älg"



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...