fredag 18 februari 2022

Lysien


 🌷Hänt i veckan v. 7

Denna veckan har vi fortsatt med vårt tema "Min värld" där vi besöker olika länder som barnen har anknytning till och/eller är intresserade av. Denna veckan har vi rest till Italien. Vi startade upp som vi brukar med att titta på kartan var Italien ligger och sedan projicera upp en flygresa och ställa upp stolar så att det bildar en flygkarbin. När vi landade i Italien lärde vi oss att hej heter "ciao" och hade fruktstund där vi tillsammans tog reda på vad olika frukter heter på italienska. Vi har under veckan även lyssnat på musik på italienska. 

🌷Undervisning med lera

Tillsammans med barnen under en aktivitet med lera skapade vi ett troll och bockar av lera, med dessa utformades en undervisning då fick vi ha en dialog under skapandet. Vi använde ipaden för att se hur en bro kan konstrueras och därefter byggde vi en egen av lera också. Det har kommit många diskussioner om trollet känslor. Att kunna sätta ord och uttrycka känslor:  Hur känns det för trollet att bli stångad ner i ån? Vad hade man kunnat göra istället? Hur är man en bra kompis? Att vara modig som lilla bocken och våga!



Eftersom trollet var ensam tyckte en av barnen att han ska ha en fru

barn tyckte att trollet ska ha också ett barn för att inte känna sig ensam
 

🌷I torsdags tittade några av barnen på dokumentation från när vi letat efter olika naturföremål med Galonisarna förra terminen. Barnen samtalade om bilder på olika svampar bland annat flugsvampar och röksvamp. Barnen berättade för varandra att det kommer rök när en trampar på svampen och att flugsvamp är jätte giftig. Vi bestämde därför tillsammans att vi skulle gå  på utflykt till Rönneholms parken för att se om vi kunde hitta några svampar. Vi hittade inga svampar denna gången men några pinnar med mössa, snödroppar och en spännande koja som någon byggt. Vi besökte även skogslekplatsen där barnen fick möjlighet att gunga, åka rutschkana och balansera. Då barnen balanserade på trästubbarna upptäckte de en daggmask som tog sig fram på en av dem. 
"vi får inte trampa på den, då får den ont" 
" vi får gå försiktigt" 



🌷Under denna vecka har vi också varit ute på gården med våra barn vissa har lekt i sandlåda och några fick lyssna på musik,  och sånger och haft rörelse aktiviteter.
Inomhus har våra yngsta barn visat  intresse för att rita och bygga med olika material som magnetiska plattor. 
Dem byggde så högt och utforskade vidare och märkte att magneter fastnar och kan bygga ett högt torn. När plattorna rasade ner på golvet skrattade barnen och sen byggde de vidare och barnen tyckte att detta var roligt. 








Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...