måndag 19 september 2022

Hänt i veckan 37 på Lysien sien

 

Under detta året kommer vi att jobba i Grön flagg med livsstil och hälsa dessutom djur och natur och globalsamverkan (flerspråkighet). Dagens samhälle speglar ofta en stressig vardag där utevistelse, rörelse, kost får stå tillbaka. Genom detta tema kommer vi att uppmärksamma förskolans goda rutiner, där barnen får en trygg, lugn, näringsrik dag där det finns tid för lek, aktivitet och återhämtning och hälsa. Vi ska arbeta med vår mående fysisk och psykiskt med barnen.bl.a. att lära känna sin kropp och stärka barnens självkänsla genom att ge dem förståelse för sina egna känslor och att alla känslor är lika viktiga. Vi vill stärka barnens sociala kompetens genom att ge dem förståelse för andra människors känslor.

Dagens aktivitet startades med att prata om "Vad är en känsla". Vi läste boken " Igelkotten", en saga om överraskningar. Ibland blir man inte glad för oförändrat överraskningar, rädd, förvånad eller kanske ledsen.



Vi kommer att ha flera aktiviteter kring känslor och samtala kring varje känsla (ARG, GLAD, LEDSEN) en känsla i taget.

Vi har denna vecka introducerat nytt duplo lego. Barn har visat stor intresse för och började utforska den. Man tar en stor bild av olika tema, kalas, sjukhus, cirkus m.m. och ska hitta rätt figur som tillhör bilden. Det blir mycket språk då man benämner klädstil, färger, yrken.m.m




Barn brukar bygga torn och hus med dessa former på hemvisten men när vi var i ljusrummet började vi prata färg och form, kvadrat, cirkel, triangel och rektangel. Vi upplever  att barn behöver utvecklas med dessa ord och upprepar dessa begrepp dagligen. Då vi upptäckte att många av barnen ännu inte har utvecklat kunskaper inom området.

Vi har därför fördjupat oss i färgen gul. Under en förmiddag begav vi oss ut på jakt efter färgen gul (som är Sopsamlarmonstert Lysiens färg) på väg till en närliggande lekplats. 



  



Dagen efter erbjöds några av barnen att måla med färgen gul. Vi hade innan de började måla samtalat med barnen om olika djur så detta blev en inspiration till deras utforskande av färgen gul.





Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...