fredag 23 september 2022

Rätt lätt 1 ( Lysien )


 

Vi har börjat arbeta med barnkonventionen på Lysien med hjälp av en bok som heter "RÄTT LÄTT 1"
Syftet är att berätta för barn både om barnets rättigheter och deras ansvar för varandras rättigheter, samtidigt stimulerar deras nyfikenhet och diskussionslust. 

Varje rättighet avslutas med en öppen fråga som barnen kan diskutera för att ge dem en möjlighet att tänka till kring rättigheten och reflektera om rättigheter som rör t.ex. allas lika värde, lek och vila. Barnen får veta mer om rättigheter som att få säga vad man tycker och att lyssna på varandra. Dessutom tar boken upp rätten att få tro på vad man vill och rätten att må så bra som möjligt, samt många fler rättigheter i barnens vardag. 

för att göra vårt arbete med barnkonventionen som finns i boken mer spännande har vi valt att använda en docka som ska berätta dessa rättigheter/skyldighet åt barnen. 

Själva docka var hemlös, namnlös och utan familj. Dockan sökt Lysiens barns hjälp genom att skicka ett brev till oss och be om hjälp. För att kunna hitta hen har hen använt sig av bilder som skulle hjälpa oss att hitta hen. Hen fick bo hos oss på Lysien och fick ett namn som barnen döpte hen till,
- Spiderman
- Batman
- pappa
- mamma
Dessa var Barnens förslag. Vi skrev alla dessa förslag och drog ett barn en, resultat var Pappa.







Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...