fredag 23 september 2022

V.37

En ny intensiv men samtidigt spännande termin har inletts där barnen både fått nya kompisar och till viss del ny personal. Barnen har varit med om mycket denna termin såsom påbörjat ett projektarbete, Barnens val. Det en stor demokratisk process där barnens delaktighet och röster ska göras hörda genom att de ska få uppleva olika aktiviteter som Måla, Lera och Dans. Medan de har gjort aktiviteterna har de lyssnat till låten "Mitt hjärtas språk" och försökt uttrycka sina känslor i dessa. När de har provat på alla tre aktiviteterna skulle de rösta på vilken aktivitet som de tyckte bäst om. Under v.36 kom Valbussen till förskolan för att hämta valrösterna från barnen och det var femåringarna som lämnade över förskolans resultat till Valbussen. Vi kommer sedan att ha en konstutställning under våren -23 där barnens konstverk synliggörs i Pildammsparken.

Vill ni lyssna på låten "Mitt hjärtas språk" tillsammans med era barn så kan ni gå in scanna en QR-kod som finns utanför Faraos dörr eller gå till länken: (23) Mitt Hjärtas Språk - YouTube

På Farao har vi skapat en vägg med Barnens Val. Där kommer vi att sätta upp barnens bilder mm som de har gjort i projektet som fortsätter även till nästa termin.

(V.37)

Måndag: En grupp barn var ute på förmiddagen och utforskade sanden som var blöt efter att det hade regnat. De gjorde kakor och soppa (spenatsoppa med gröna blad i). 

Den andra gruppen var inomhus och byggde med magneter, legon och tågbana. Några barn lekte i "köket".

I alla aktiviteter så samtalar barnen med varandra om vad de bygger eller om vad de gör för mat. 

Tisdag: Ena gruppen var ute på gården och cyklade men fastnade sedan för rutschkanan som de kunde även åka på konstgräset som är sidan om rutschkanan. Där provade de att både gå uppför och att åka nerför. De hade regnkläder på sig och vi pratade om hur friktionen var i jämförelse med konstgräsets yta och att det gick fortare på ruschkanan än på konstgräset. En annan intressant sak var att det kommit en bil som hade en lång vattenslang för att kunna vattna våra träd. När träden blivit vattnade så stannade vattnet i gröna påsar som finns runt träden. Ett barn upptäckte då att det var ett hål i påsen och det strilade en vattenstråle ut från den. Fler barn samlades runt påsen och när de försökte stoppa vattenstrålen sa de "Stopp" till den.

Andra barn var inomhus och hade miniröris. 

Onsdag: Alla barnen var ute och några barn valde att cykla medan andra barn ville fortsätta att göra kakor och olika sorters mat med sanden. I den fria leken ser vi hur barnen själv tar initiativ till vilka intressen de har och bjuder in andra barn i leken t.ex. genom att fråga dem om de vill smaka på maten de har gjort.

Torsdag: Utomhus hade vi rörelse och dans till Bamse, Raffe räv mm. Några barn dansade men andra ville sitta en bit därifrån och titta på men sedan kom de också.

Fredag: På samlingen pratade vi med barnen om att det finns olika sorters väder och visade dem bilder på det. Vilket väder är det idag? Just då var det molnigt och blåsigt.

Under dagen gjorde de en ny Play-doh lera (gul) och då hade de matematik. De fick räkna hur många mått av ingredienserna som de behövde för att stärka deras kunskap om hur de kan använda matematik i deras vardag. Leran används också till Barnens val.










Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...