onsdag 2 november 2022

Vem har flyttat in på Plastis

Låt oss presentera Igelkott.....
En dag kom Igelkott på besök hos oss. Hen ville visa upp sig på riktigt
 då vi endast känner igen hen från våra böcker. Igelkott berättade att hens bästa kompis är Kanin men att Kanin inte vågade hälsa på. Vi försäkrade att vi är ett väldigt omhändertagande gäng som gärna vill att Kanin också ska hälsa på. Det tog inte lång tid förrän Kanin vågade och det blev ett varmt välkomnande från oss alla. Igelkott & Kanin tyckte om oss så mycket så de frågade om de kunde få flytta in. 

Jaaa sa vi!! Men var ska de då bo någonstans. Barnen hade som vanlig väldigt många förslag och ideer. Till slut så hittade vi en hylla med två fack som ej används och just där ska de få flytta in.

Tanken med Igelkott & Kanin är att de ska få vara våra fiktiva figurer som ska vara med i våra undervisningar. Vi kommer använda oss av dessa specifikt i vårt värdegrundsarbete då det ibland blir lättare för barnen att någon annan berättar, känner och upplever samma som det vi gör.

En av dagarna förra veckan hade Igelkott med sig CITRONER. Hen ville att vi skulle få LUKTA och SMAKA på dessa. Vi brukar få citronskivor till lunchen när det serveras fisk och då vill några smaka och andra inte. Men att lägga citronen i vattnet kan få en annan upplevelse och de flesta vågar att smaka vattnet med citron.

Vi satt vid två bord och smakade citronerna men även testade vi lime. 

Många grimaser gjordes medans andra inte ens rörde på munnen. Genom att tolka kroppsspråk och miner såg vi om barnen tyckte om det eller inte.

Kommentarer från barnen var bla

- Lime är sötare

- Den smakar blää

- Åhh surt

 Nu har vi testat på MYNTA från vår trädgård, vilket vi  även smaksatte vattnet med och vi har testat CITRON. Framöver kommer vi utmana de flesta av våra SINNEN.

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...