måndag 7 november 2022

Höstpyssel

I mitten av oktober är löven som mest extrema i sina färger och sitter ännu kvar på grenarna.

Så vi gick ut och plockade. Vi har flera sorters träd bara på vår gård, och ännu fler i Rönneholmsparken utanför. Många barn tyckte rönnen var mest iögonfallande med sina skarpa röda blad.

När vi hade plockat alla löv som vi tyckte var vackra följde en diskussion om hur vi kunde fästa dem på en platt yta. En del barn föreslog lim.

Vi tittade på varje löv noga. De var inte platta som papper och var lite svåra att limma.

Vi kom fram till att vi måste platta till dem, och började leta efter tunga saker att lägga på löven.

Några hamnade i tjocka böcker, som vi la tunga lådor på.

(Här är löven när de blivit platta & fina efter att ha legat pressade i en bok med tunga lådor på över en helg). 

Sedan föreslog ett barn laminatorn – en mycket intressant idé.

Vi har laminerat löv förut. Visst blir de platta, men de blir också ”fångade” inuti sin plastficka. Det betyder att vi får jobba med att fästa den glatta plastfickan på ytorna vi vill fästa löven på. Kommer det se lika bra ut när löven ligger i en plastficka? Kommer det bli glansigt? Kommer det bli för många lager av plastfickor? Vi får se. 

Kan man laminera bara löven i laminatorn, utan att de ligger i plastfickan? Vi testar.



(Det gick inte så bra. Löven gick sönder.) 

Kalle googlade lite på telefonen. Det fanns något som hette decoupagelim. Vi tror inte att vi har det i huset. Men vi har något som heter Art Medium. Barnen känner igen flaskan. Vi har använt den många gånger när vi gjort tavlor. Det ser ut som vit färg först, och man kan tro att det ska täcka allt så man inte kan se vad som är under, men det lägger sig som en genomskinlig lack efter att det torkat. Vi testar hur det går med den.

Behöver man mycket eller bara ett tunt lager? Vi testar båda teknikerna och utvärderar.

Kalle kom på att han tror att han har något som heter spraylim hemma. Han berättar om när han sprayade fast palettblad på en tavla en gång. Vi testar med det också, några dagar senare.

Vi testar olika tekniker som en del i vår lärandeprocess. Vissa saker kommer gå bra, andra inte. Så vet vi till nästa gång.

Den här gången blev det jättebra, och Kalle kommer ha snyggast gitarr av alla när han spelar rock n roll med sina kompisar! Tack alla barn på Glasmo!


Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...