måndag 4 oktober 2021

ELLI : "Min värld"

Nu är det dags att starta upp ett nytt spännande tema som kommer heta Min Värld
Rönneholm har arbetat med detta tema föregående terminer och det har varit uppskattat av personalen då det varit lätt att utgå från barnens spontana tankar och idéer för att sedan skapa planerade undervisningstillfällen. Genom temat får varje barns subjektiva upplevelse, utveckling och lärande stå i centrum och varje barn får möjlighet att göra avtryck i temat. Det är upp till varje avdelning att avgöra vilken inriktning temat tar och vi på Elli planerar att utgå från den värld som är barnets främsta, nämligen familjen. Utifrån Familjen tänkte vi sedan knyt an till övriga delar i Läroplanen som vi ska arbeta med: flerspråkighet, kultur, mångfald, djur, grön flagg med mera. 
Vilka språk talas i familjen? vilka traditioner firas? Vilket land kommer barnet/vårdnadshavare ifrån? Hur ser landet ut? 

Vi behöver därför er hjälp att få bilder på just de personer, saker och platser som är viktiga i ert barns liv! Mamma, pappa, en mormor/morfar, farmor/farfar, kusiner, ett djur? Ett gosedjur? Syskon? Platser barnet tycker om att besöka, intressen barnen har på fritiden, aktiviteter? Barnets rum? 

Ja vi önskar bilder på allt som kan tänkas vara speciellt för barnet och ni vårdnadshavare avgör givetvis själva hur mycket ni vill dela med er av. 

Något barn i gruppen har även önskat ett Hustema. Några barn har även nämnt att bildstödet på våra hus, som visar att ett barn från Elli är sjukt eller ledigt och inte är på förskolan utan hemma, inte alls ser ut som deras eget hus som de bor i. Därför önskar vi gärna bild på barnens boende också, så att vi kan utgå från barnens önskemål om hustemat men även utveckla bildstödet som barnen lyfter som något som behöver justeras. Vi utgår från barnens intressen och frågeställningar och kanske önskar barnen fördjupa sig i hustemat. 


                   Vårt bildstöd på hemmet. Enligt barnen ser deras hus inte alls ut såhär… 

Vi tackar så mycket för alla bilder vi får och den tid ni lägger på detta tema. Vi ser mycket fram emot samarbetet mellan hem och förskola och att vi tillsammans får vara delaktiga i att ta fram Barnets värld!

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...