fredag 15 oktober 2021

Lysien

 Hänt i veckan v. 41

Barnens val

Barnen på förskolan är inbjudna till att delta i Förskoleförvaltningens projekt "Barnens val". Detta projekt syftar till att ge barnen en inblick i en demokratisk process genom att barnen ska få välja sin favorit låt. Barnen har i måndags introducerats för tre nya låtar som heter "Wow", "Usch" och "Tillsammans" som barnen under närmsta veckorna kommer att  lyssna på, sjunga, dansa till och uppleva på olika sätt. Vi har projicerat upp låtarna på väggen och vi har även de tre olika låtarna som QR-koder så att barnen med hjälp av lärplattan kan välja vilken låt de vill lyssna på.

Barnen kommer sedan att nästa vecka få valsedlar vilka barnen ska använda för att kunna rösta på vilken låt som de tycker bäst om. Förskolans röster kommer sedan att sammanställas och lämnas till en turnerande valbuss som samlar ihop Malmö stads olika förskolors röstresultat. Sedan är det en spännande väntan på vilken låt som fått flest röster.

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem (Lpfö18).


Tema- Min värld

Vi har även denna vecka fortsatt med vårt tema "vår värld" där vi fördjupar våra kunskaper kring Marocko. Vi har under veckan samtalat med barnen om vilka olika djur som finns i landet tittat på bilder av exempelvis kameler, hästar och lamm. Vi har även denna vecka lyssnat på olika musik från Marocko. I torsdags lagade barnen en marockans soppa (Harira) barnen fick uppleva olika kryddor och grönsaker med sina sinnen genom att lukta och smaka på de olika ingredienserna.

Vi har även baka marockanska kakor med kryddan anis i.

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

• sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

• förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta (Lpfö98)




 





Skapande och naturvetenskap

Under denna vecka har våra barn varit intresserat av att måla och skapa med dem vackra höstens färger, genom att måla höstträd, genom att ha gjort lövavtryckt och konstverk med löven. Många barn har deltagit i aktiviteterna och visade stort intresse för detta. Även våra yngsta barn har varit i ateljén och  målat sin egen hösttavla. 

Vi har även samtalat om att det snart är Halloween och barnen blev då inspirerade att göra ansiktsmålning på uppevilan och några barn deltagit i det här aktivitet. Vi har även fått en pumpa som vi har gjort till en halloween pumpa tillsammans.

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

• förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

• nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära (Lpfö 98)








Ute på vår gård har vi erbjudit olika aktiviteter så som att tillverka kikare för att sedan se vad de kunde upptäcka och hitta olika hål runt i vår utemiljö. Många av barnen är även intresserade av att cykla och relaterar till sina erfarenheter av trafiken som de får när vi är på cykel utflykter. Barnen ville därför att vi skulle göra trafikljus på gården. 








Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...