torsdag 7 oktober 2021

Flamman- projekt

Precis som tidigare terminer kommer vi även denna termin att arbeta med förskolans gemensamma och övergripande tema "Min värld". Under detta tema arbetar vi på Flamman i sin tur med projekt som utgår från barnens behov och intressen. Vi har, som tidigare nämnt, haft några observationsveckor där vi försökt se vad det är som intresserar barnen just nu. Vi har observerat och dokumenterat barnen i den fria leken och under de undervisningstillfällen vi haft och kommit fram till att denna termins projekt blir "All världens djur". Vi ställde frågan under en samling om de vill lära sig mer om djur och många svarade då i kör "Jaaa"! Vi kan också se att det är många barn som intresserar sig för våra djur i plast. Dessa radas upp i olika konstellationer och barnen vill att vi vuxna berättar vad de heter och hur de låter.


Under en reflektion med de äldre barnen framgick det även att de vill veta mer om kroppen, som var vårt förra projekt. Därför kommer vi att ha "Kroppen" som sidoprojekt och arbeta med detta vid några tillfällen i månaden. 

I onsdags skördade vi en del av våra gröna tomater som ännu inte har mognat och blivit röda. Vi pratade om hur de såg ut, hur de kändes, hur de luktade och hur de smakade. Några valde att ta ett bett direkt från en tomat och verkade tycka det var gott medan andra tog en liten liten bit och spottade ut! Barnen konstaterade att de var hårda och sura. "Jag tyckte inte om den. Den var lite grön". Vi ställde frågan vad tomaterna behöver för att växa? "Jord", "Vatten", "Solen" svarade några barn. Vi har nu placerat några tomater i en korg och satt i fönstret. Resten av tomaterna la vi i papperspåsar och placerade mörkt. Vi kommer att följa processen och vi hoppas att vi kan få dem att mogna. Barnen önskar nämligen att göra egen ketchup av dem!





Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...