fredag 22 oktober 2021

Flamman

Som en del av vårt arbete med ett av våra utvecklingsområde, Hållbar utveckling, har barnen denna vecka fått prova på att odla ögonbönor och linser. Till hjälp hade vi plastfickor, disktrasor, bomull, glasburkar och vatten. Barnen hjälpte till att lägga ut bönorna och linserna på bomullen och under tiden pratade vi om vad vi gjorde. Nu återstår att se vad som händer och vi kommer att följa hela processen med spänning! 



Under veckan har vi också haft en del sångstunder med sångkort. Sångkorten består av olika djursånger och på varje kort finns en bild på ett djur. Barnen får ta ett kort i tur och ordning och sedan börjar vi att prata om djuret. Vad heter det? Hur låter det? Hur ser det ut? Har någon sett ett sådant djur på riktigt? De barn som själva kan berätta om "sitt" djur gör det. Annars hjälps vi åt tillsammans. Dessa sångstunder upplever vi är väldigt uppskattade av barnen. De väntar tålmodigt på sin tur att ta ett sångkort och sjunger glatt med! En del sånger känner vi igen sedan tidigare men det är även en hel del nya som vi försöker lära oss. 

Förra veckan frågade vi barnen vilka djur de vill lära sig mer om samt vad de vill veta om just det djuret. Här följer några svar:

"Igelkott. Att höra hur de låter"
"En tiger. Vad de äter"
"Jag vill lära mig om katt"
"Jag gillar att mata katter"
"Hundar. Jag vill lära mig hur de äter sina grejer"
"Jag vill ha ett lejon. Äta"
"En elefant. En stor elefant"
"Jag älskar nyckelpigor"

Detta är några av de djur vi kommer lära oss mer om under projektets gång. Tillsammans med barnen kommer vi att leta reda på fakta om djuren och detta genom djurfilmer från UR, låna böcker på vårt bibliotek och att söka på Internet. Vi kommer också att koppla skapandeaktiviteter till varje djur. 
Inne på hemvisten har vi påbörjat en frågevägg där barnens funderingar och tankar  kring djur och natur får ta plats och dokumenteras. 

Nu har vi även röstat på våra favoritlåtar i "Barnens val"! Vi gick till vallokalen som var placerad utanför biblioteket och där la vi våra röstkort i en valurna. Denna valurna lämnade några femåringar över till valbussen som kom förbi förskolan idag, fredag. Vi fick en glimt av bussen och det blev både sång och dans till de tre bidragen. 



                                                                        Trevlig helg!





Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...