fredag 22 oktober 2021

Prassel v. 42

Måndag: Lek, rörelse och fruktstund på förmiddagen i rörelserummet. Efteråt gick vi ut på gården. Då vi pratat mycket om fjärilens livscykel var det barn som hittade ”larvägg” ute på gården som vi tog in. Vi kommer att utforska vidare och se om det verkligen är ägg och hur vi kan gå tillväga för att göra det utifrån barnens eggs tankar och idéer. Många barn var engagerade och letade även efter puppor och fjärilar bland buskar och träd. Vi hittade inget av det med däremot en nyckelpiga som var minst lika intressant. Ett barn uppmärksammade ett träd där det var många hål i bladen och att det måste vara larven som ätit där när den var hungrig. Då vi förra veckan introducerade en berättelse som heter ”Den hungriga larven” kan vi tolka det att barnen tagit med sig detta från berättelse där larven åt på ett blad och lämnade hål efter sig. Detta uppmärksammade sedan barnen på bladen i träden.

 


”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp”

”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur”

 

Tisdag: Halva gruppen var ute och upptäckte gården där vi har pallkragar. Barnen undersökte vad som fanns i pallkragarna och hittade fröer, rödbetor, en larv, en nyckelpiga och en spindel.








Resten av gruppen var inne och hälsade vår nya kompis välkommen till Prassel.

På eftermiddagen fick barnen se en kortfilm om larvens utveckling från det att den är ett ägg till det att den blir en ståtlig fjäril och filmen om "den hungriga larven". Vi hann också med att göra ny lera.




”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att utforska, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap”

 

Onsdag: Innan samlingen lyssnade, dansade och sjöng vi till låtarna ”Usch”, ”Wow” och ”Tillsammans” då det idag var stora dagen för barnen att göra sina röster hörda och rösta på deras egna favoritlåt i valbåset. I smågrupper gick vi upp på andra våningen och pratade om låtarna. Sedan fick barnen ta lapp där deras favoritlåt stod och sen lägga ner den i en valurna.




Torsdag: Sångsamling med instrument på förmiddagen. Efter det hade halva gruppen bamsegympa/yoga och den andra halvan målade. Innan lunch kollade vi på en film om återvinning inne på UR.

På uppevilan lekte barnen hunden och benet.

”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning”


Fredag: Projicering av böcker på olika språk och dans till rörelsesånger. Skapande med lera.


Vi önskar er en trevlig helg och påminner er om att förskolan är stängd på måndag :)

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...