fredag 22 oktober 2021

Metallika vecka 42

Denna vecka har bjudit på ett kallt och regnigt väder. Vi vill därför påminna om att ta med regnkläder, vantar och mössa. Veckan har varit innehållsrik och fartfylld. 

Under måndagen gick vi till vårt bibliotek och läste böcker. Först läste vi en tillsammans och därefter fick barnen själva välja och bläddra bland de böcker de tyckte var spännande. I tisdags hade vi i orange kluster städdag. Vi delade in barnen i två grupper, där ena grupper var ute på gården och hjälpte till medan andra gruppen var inne och sorterade och rensade bland material och leksaker. Vi introducerade också sopsamlarmonstret kompostina, genom att samtala kring vad man slänger i matsoporna samt kollade vi ett klipp på URplay.se om matavfall och vad som händer efter sopbilen har hämtat våra sopor. I onsdags var vi hela gruppen i rörelserummet, där vi först lyssnade på barnens val-sångerna "wow" "usch" och "tillsammans" för att upprepa inför torsdagen (röst-dagen). I rörelserummet utforskade barnen varje liten vrå, de åkte rutschkana, hoppade studsmatta, gick på balansplattor och spelade instrument. Vi projicerade också upp "kompisbandet- sånger för hela kroppen" på storbild där barnen imiterade och följde musiken och rytmiken.


Under torsdagen avslutade vi vårt arbete med Barnens val genom att barnen äntligen fick rösta på vilken sång de tyckte om mest. 


Vi har fortsatt med vårt uppstartade projekt årstider. Under vår samling spelade vi upp ljudklipp på olika djurläten, där barnen fick gissa vad det var för djur (uggla, ekorre, räv, älg, björn och igelkott). Efter barnens gissningar spelade vi upp klipp på djuren och fick se det konkret. Vi skrev ut QR-koder tillhörande varje djurläte och satte upp på vår frågevägg. Vi introducerade hur QR-koder fungerar genom att vi visade hur man skannar koden med Ipaden. Nästa vecka är tanken att fortsätta med utgångspunkt i barnens visade intresse och nyfikenhet. 

Barnens reflektioner:

Barnens fokus låg främst på var djuren bor och hur djuren ser ut, vilket vi kommer att undersöka och fördjupa oss i nästa vecka. 

Under fredagen påbörjade vi lite smått inför Halloweenfesten vi kommer att ha nästa vecka- onsdagen 27/10. Vi delade in barnen i tre grupper, ena gruppen gröp ur vår pumpa, ena gruppen tillverkade dekorationer som vi ska hänga i våra fönster och den ena gruppen pysslade och skapade fladdermöss och pumpor. 



Några läroplansmål vi har arbetat med denna vecka:

"intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap"

"intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa"

"motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sittvälbefinnande"

"förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen"

"intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation"


Trevlig helg, önskar vi på Metallika!

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...