fredag 29 oktober 2021

Lysien

 V. 43

Tema "vår värld"

Förra fredagen avslutade vi vår resa till Marocko genom att flyga tillbaka till Sverige. Denna veckan mellanlandar vi här för att sedan nästa vecka flyga till Iran.

Naturvetenskap och teknik

Vi har fått lite nytt material till avdelningen. Bland annat en blue-bot som är ett digitalt lekredskap i form av ett bi som barnen med hjälp av pilar kan programmera dit de vill att den ska förflytta sig. Barnen har under veckan fått utforska hur biet fungerar och lärt sig hur de kan programmera denna dit de vill. Vi har tillsammans med barnen gjort en bana så att barnen kan programmera biet att gå till olika djur. 


Naturkunskap och vår natur mjljö 

Under denna vecka har våra barn till tillsammans med barnen från Pantomen och Flamman tittade på en film om Galonisarnas uppdrag i skogen. Denna gång fick  barnen titta på olika sorters svampar som växer i naturen som är ätliga och vissa som är giftiga och vi uppmärksammade barnen att man ska inte äta alls om man ser svampar ute i skogen eller i parken. Vi har varit ute på gården och barnen har sett svampar som växte på trädet. Efteråt har barnen blivit erbjudna att måla sin egen svamp och valde olika färger som vit, röd och gult. Vi personalen ser att barnen är intresserade av naturen och vår uppdrag är att uppmuntra detta intresse och ge de nya kunskaper inom området.

 


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla


-förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen" (Lpfö 98)

– skapa förutsättningar för barnen att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankar med hjälp av olika uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg,

Utbildningen ska ta tillvara barnens nyfikenhet samt utmana och stimulera deras intresse för och kunskaper om natur, samhälle och teknik.


Barnen har även lekt med lera, lekt i vår lilla kök på avdelningen och lagat mat och har spelat pedagogiska spel med hjälp av lärplattor, byggt med klossar och lekt med tågbanan. Några barn har skapat halsband och var stolta över att dem lyckades med det. 






Sagoberättelse ute på gården 

Veckan avslutades med att personalen har haft gemensam sago- och musik stund på gården. Sagan om  "Guldlock och tre björnarna" berättades. Sedan har vi haft lejonjakt tillsammans med barnen och i slutet fick alla barn vara med och dansa och lyssna på musik. Alla barn var med och hade mycket roligt och alla var glada över det. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

– förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

 – förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

 – intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa (Lpfö 98)






Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...