fredag 16 april 2021

Farao v15

 Veckan har gått fort!

Det har varit lite färre barn men också lite bortfall i ordinarie personalstyrka. 

Barnen har bjudit in till många samtal om sopsamlarmonster. Kompostina känner barnen väl och de vet vad vi får kasta i den påsen. Farao har varit sparsamma med vad som kastar men på senaste tiden har vi blivit ännu bättre på att ta vara på maten så matsvinnet minskat ännu mer! En vinst för både människan och naturen.

I fredags (16/4) var vi på promenad till lekplats. Under promenaden upptäcktes många bokstäver på skyltar och barnen känner igen bokstäverna från vårt arbete med bla barnens namn.
Även vårtecken hittade barnen, blommande träd, små blommor i gräsmattan och det bästa av allt, SOLEN sken på oss :)


Senare under eftermiddagen följde några barn med runt i huset för att lämna västar till tvätt, hämta matvagn osv. Barnen fastnade vid brandsläckaren. Det blev ett bra ingående samtal om vad den används till.
-man schschsch, på elden
-när larmet går måste man gå ut om det brinner inne. men vet du om det brinner ut ska vi gå in.
-gå ut utan skor!
-larmet hörs högt
-tutututututututut, så gå vi ut. Utan strumpor!



Detta samtal om utrymning lät vi ta plats i barnens samtal. När dom pratade om det kändes det att barnen behövde få prata.
Kanske har någon varit med om en riktig brand?! Detta är ett sätt att få bearbeta händelser. Det kan också vara en bearbetning av våra utrymningsövningar som barnen nu kan sätta ord på.

Uppevilan hade vi på Metallika och Faraos barn hade önskat göra en pcornlåda med farao som de kunde få hem. Detta smittade av sig och även metallikas barn gjorde lådor, med metallikamonster!

På eftermiddagen när vi skrev på tavlan lät vi barnen formulera vilka ord som skulle stå och då såg vi vad som var i centrum över dagen.


Hoppas texten har förklarat lite av orden från tavlan.

Till mellanmål pratade vi om våra pedagogiska kök och vad barnen ville göra där. Barnen pratade om mycket kakor! Chokladbollar, muffins, tårtor, pannkakor, pepparkakor, mm. Vi pratade om att det ska finnas en receotbok i köken så vi kan titta i den när vi ska använda köken.

Men samtalet tog oss också in på socker!
Måste man baka kakor med socker i? (Frågar vuxen)
- vi kan göra lera, den ska man inte äta (svarar barn)
Några barn pratade om att vi äter godis på helgen men inte mitt i veckan. Andra berättade att de tycker om popcorn.



Ett litet urval av de måll vi arbetat med idag!
Lpfö18

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

• självständighet och tillit till sin egen förmåga,

• nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

• förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

• motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

• förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

• förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser

• intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa

• förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

• förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

• förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.


Trevlig helg! önskar Farao



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...