fredag 16 april 2021

Pantomen vecka 14-15

Språkutveckling och demokrati

Barnen har pratat mycket om gården och att de saknar klätterställningen och solstenen. Så vi tog tag i att skriva ett brev till ledningen med deras önskemål. Barnen dikterade vad vi skulle skriva och vuxen skrev med penna på ett papper:

SNÄLLA CHEFEN. VI VILL HA EN GUNGA OCH EN RUTSCHKANA OCH EN KLÄTTERSTÄLLNING. SAMMA SOM VI HADE PÅ SOLSTENEN

FRÅN BARNEN I PANTOMEN


Sedan fick barnen själva överföra texten till datorn. De satt tillsammans och tittade på bokstäverna och letade på tangentbordet för att få ihop orden rätt. Det blev mycket bra samtal kring bokstäverna och flera av dem hade väldigt bra koll. De jämförde bokstäverna på pappret, datorn och på alfabetet som sitter uppsatt på väggen.

-       "Nej det ska bara vara en”

-       "Det är min mammas bokstav"

-       "Är det den som ser ut såhär?" (visar med händerna)

-       "Jag vill skriva mitt namn"

När texten var färdig skrev vi ut pappret och gick tillsammans upp till översta våningen för att leta upp någon i ledningen. Barnen lämnade över brevet och berättade vad det stod. Det skulle lämnas vidare till rektorn!

Detta blev ett spännande sätt att undersöka hur bokstäver och ord kan förmedlas i text, påbörja en diskussion och förhoppningsvis påverka situationen. Både demokrati och språkutvecklande.


Lek, kreativitet och fantasi

Vi har också varit ute mycket i det härliga vädret. Vi var bland annat på en lekplats i närområdet där barnen kunde gunga, åka rutschkana och klättra på klätterställning. På vägen till lekplatsen uppmärksammade några av barnen att det händer saker i naturen.

-      "Kolla där! Det gräset, så fint!"

-       "Titta det trädet. Det är blommor"

 

Vi har även haft ett bageri ute på gården och bakat en massa tårtor, kakor och bakelser av olika former. Självklart behövdes några bakas i ugn och vi tog hand om disken efteråt.

-      "Jag behöver strössel"

-       "Kan du baka en sån bil-kaka?"

-       "Du får ställa den i ugnen där. Det tar 2 timmar"

-       "Det är marsipan"

-       "Luktar det gott?"



Trevlig helg önskar Pantomen


Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...