fredag 23 april 2021

Pantomen vecka 16

Håll Sverige Rent!


Vi har tagit del av aktiviteter som erbjudits på gården under Grön Flagg veckan. Det har bland annat varit sagoläsning, skapande, fiskedamm med skräp i haven, rörelse och dans med sopsamlarmonsterna. Vi har också varit på cykel utflykt till stranden där vi skulle rädda världen. Vi hittade inte så mycket skräp som vi trott, men ändå ett par påsar fulla med plast och annat skräp! Barnen hittade också en hel hög med godis på marken vilket de tyckte vad oerhört spännande. Då pratade vi om vad som är farligast för naturen: godis eller plast. Några barn gissade godis och några plast. Vi enades efter diskussion att det är plast.

 

Barnen visar stor glädje under skräpplockning och de utropar glatt till övriga i gruppen när de hittar skräp eller plast. När vi plockat upp allt skräp vi kunde hitta tyckte barnen att vi skulle slänga det i en soptunna och sen ville de leka på lekplatsen, där var ett spindelnät som lockade till klättring!

 

Tillbaka på förskolan läste vi sagan om Hajen Kaj och skräp i havet. Vi tittade på bilderna och barnen var nyfikna på vad som fanns i havet. De var eniga om att vissa saker inte hörde hemma i havet.

- "Titta det nätet"

- "Den ska inte vara i vattnet" (pekar på ett bildäck)

Sagan förklarar också att mycket av skräpet i havet kommer från skräp på land som flyger ner i vattnet och där blir mindre och mindre partiklar som fiskarna äter. "Men en cykel flyger inte med vinden" reflekterade ett av barnen. Mycket märkligt att någon får för sig att slänga ner en cykel i vattnet.

 Vi fortsatte havstemat även efter läsningen och plockade fram "finn fem skräp-fel i havet". Barnen var väldigt snabba på att se vad som inte ska vara i vattnet och ringade in det.


 

 - "Jag gör ett sånt, det betyder att det är förbjudet" (ritar ett kryss över plastpåsen i vattnet)

- "Vi kan sätta upp dom där!" (visade mot fönstret)

Sagt och gjort, vi tog fram häftmassa och satte upp finn fem fel ut mot gården så kan fler barn ta del av och reflektera kring skräp i havet. Barnen öppnade dörren och berättade till barnen som stod utanför och tittade:

- "Man får inte slänga skräp i havet!"



Plantering

Några av barnen har senaste veckorna börjat prata om att de vill vattna. Eftersom vi ännu inte planterat och därför inte heller haft något att vattna så fick vi tag i det. Vi hämtade en tomat från köket som vi delade i skivor, plockade fram krukor och jord och en kanna med vatten. I med jord i krukorna, en tomatskiva och vatten. Nu hoppas vi att det växer upp några tomatplantor!



Veckan avslutades med att vi fick grillar korv och bröd på gården och barnen fick varsitt diplom för sina insatser denna veckan. Vilka hjältar vi är på Pantomen!

Trevlig helg!

/Pantomen

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...