torsdag 8 april 2021

Wellmer - Diddi - skapande i ateljén - Min värld

Syfte och mål :

Syftet är att barnen ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om Diddi. Syftet är att barnen ska välja vilka färger de vill ha till sin Diddi  och använda sig av estetiska uttrycksformer, språk och motorik.

 

Mål från läroplanen;

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik, koordinationsförmåga]…], förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld, förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form ]…]


 

Vad väckte barnens intresse?

Barnens intresse för att skapa Diddi väcktes genom att de hade sina tidigare erfarenheter om Diddi. Barnen blev nyfikna på färgen. De fick möjlighet att använda sig av olika färger.  Barnen samtalade med varandra och utmanade varandra i undervisningsaktiviteten. Vi lär av varandra, den proximala utvecklingszonen (Lev. S Vygotskij). Barnen visade stort intresse för att måla.

 

Vad har barnen lärt sig?

Barnen har utvecklat och utmanat sig själva genom att sätta ord på vilka färger Diddi har och vilka färger dem vill att sin Diddi ska ha. Barnen har också tränat på att använda sin motoriska utveckling. Hur ska jag göra för att få färg på min pensel och måla på pappret är ett exempel.

Barnens samtal i det sociala samspelet; 

 

"Jag vill ha rosa". 

"Gul också". 

"Vi behöver brun". 

"Jag målar". 

"Wow, det kom mycket" - pekar på färgen. 


 

Dokumentations verktyg:

Foto, dator, observationer, anteckningar och projektor.

 

Hur går vi vidare?

Vi går vidare genom att avsluta skapandet med Diddi genom att utgå från barnens intresse för bakning. Barnen har uttryckt att de vill skapa Bananbollar. Vi kommer också gå vidare genom att använda oss av projektorn i samtal om dokumentationen och Diddi tillsammans med barnen.  






Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...