fredag 14 oktober 2022

Lysien

 Hänt i veckan v. 41

Digitalt meningsskapande 

Denna veckan har barnen visat stort intresse för att fortsätta att utforska Bolt, bollen dom vi programmerar. Vi har provat att programmera denna utomhus på gården. På vilket underlag rullar bollen bäst? Hur ska vi programmera den så att den inte krockat med barnen som cyklar? Vi har programmerat bollen så den rullar inne på Lysien samt skapat en ny målning med hjälp av Bolt. Vi har provat olika funktioner i appen för att programmera bollen dit vi vill att den ska rulla. Vi ser att det blir mycket samtal och samarbete mellan barnen då de använder detta digitala verktyget.



Skapande och leken

Några av barnen har skapat hus med naturmaterialet vi samlade ute på gården förra veckan. Med inspiration av sagan "de 3 grisarna och vargen" har barnen skapat hus av kvistar, löv och tegelstenar. Målningen som vi sakpat med Bolt kommer att vara en del av lekmiljön till husen som vi skapar tillsammans med barnen. Vi ser att barnen leker grisarna och vargen både i inomhus och utomhusmiljöerna på förskolan. De bygger hus eller använder olika lekmiljöer som symboliserar grisarnas olika hus som vargen ska blåsa sönder. 

Några har även tillverkat ny playdolera dom de sedan skapat med. 

Livsstil och hälsa - leken

Under veckan har vi i Barnens fria lek sett att de gärna leker doktor. Barnen intar olika roller som doktor och patient och de samtalar om i vilken kroppsdel som de har ont i. Det blir mycket turtagande, empati och samtal om känslor i leken. Vi vuxna är delaktiga och utvecklar leken genom att tillsammans med barnen bland annat samtala om var i kroppen hjärtat sitter vad en kan göra om det gör ont i magen mm. Vi har tillsammans tittat på barnkanalens program "doktorerna" och håller på att utforma en sjukhushörna på Hemvisten. 







Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...