fredag 14 oktober 2022

Metallikas vecka 41

I tisdags bakade vi päronpaj, av de päronen vi plockade under förra veckan. Vi samlade ihop ingredienserna: vetemjöl, socker, salt, smör och päron. Barnen hjälpte till att skala och dela päronen och fick också provsmaka. Vi måttade upp ingredienserna med deciliter-mått, matsked och kryddmått. Barnen var med och blandade och la i päronen i pajformen. Under aktivitetens gång fick barnen träna på bland annat olika begrepp, mått, antal och tid.


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla...

"förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta"

"förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp"

  

I onsdags hade vi dans-workshop uppe i rörelserummet, där barnen dansade till låtar på arabiska, indiska och engelska samt Mitt hjärtas språk, vilket är låten vi lyssnade till Barnens val. Efter dansen gick vi tillbaka till Metallika och planterade äpplekärnor i mjölkpaket. Barnen hjälpte till att hälla i jord, och tryckte ner varsin äpplekärna. Därefter vattnade vi jorden och ställde dom i fönstret. Under aktivitetens gång tecknade vi orden: Vatten, jord, brun och sol. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla...


"förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen"

"förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld"

"förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans"

I torsdags gick vi med en barngrupp till ateljén och andra barngruppen stannade på avdelningen och skapade igelkottar med löv och lim. Det blev spännande reflektioner kring lövens färger, storlek och hur mycket lim man behöver för att löven ska fästa. Vi samtalade också kring vad igelkotten äter och bor. 

"äter snigel"

"maskar"

"bor i löven"

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla...


"förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap"



I fredags firade vi en kompis som fyllde 3 år på avdelningen och sjöng för honom. Sen gick vi på promenad med bussvagnarna till Lekängens lekplats. Barnen gungade, åkte rutschkana och klättrade massor, ett roligt avslut på veckan. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla...

"motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande"

Trevlig helg önskar Metallika! 🍁

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...