fredag 28 oktober 2022

Lysien



 FN-veckan på Lysien

Under denna veckan har vi firat FN-vecka. Detta har vi gjort genom att vi flög eller åkte tåg till olika länder. Vi har lärt oss roliga fakta från de olika länderna, hälsningsfraser på de olika språken samt provsmakat på typiska råvaror och maträtter från respektive land. Vi har även lyssnat på musik och tittat hur naturen och landskapet ser ut i de olika länderna. 

I måndags besökte vi Italien. Då fick vi lära oss om olika sorters pasta. Visste ni att italienarna i genomsnitt äter 25 kg pasta per person varje år? 


 
I tisdags besökte vi Marocko. Vi fick då olika sorters gryn och en traditionell marockansk soppa. 


I onsdags besökte vi Norge. Vi skapade en tågvagn och projicerade upp en tågresa tillstaden Bergen i Norge. Det blev mycket samtal under resans gång eftersom vi åkte genom många och långa tunnlar genom berg." så mörkt det är, vi kan inte se var vi åker" Det var också kul att se att det var snö i bergen runt tågbana. 
I torsdags flög vi till Indien. Där fick vi lära oss att hälsa på hindi "namaste". Vi tittade och provade även att dansa traditionell indisk dans innan lunchen. Till lunch fick vi provsmaka kryddan gurkmeja. "den är gul" 
"den smakar starkt"
vi åt sedan indisk kycklinggryta.

FN- veckan avslutades idag med ett besök i Mexico där vi lärde oss mer om vad de odlar och äter i landet. Vi fick guacomole och tacos till lunch


Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...