fredag 30 april 2021

Metallika v. 17

Under några veckors tid har vi gjort en massa spännande saker. 

Vi har kollat efter olika vårtecken i parken som vi har äran att bo granne med. 

Vi har haft grönflaggvecka då barnen fick utföra olika aktiviteter runt om på gården och även så fick dom gå ut från förskolan för att samla skräp. 

Vi har även pratat mycket om känslor och vad som händer inombords när man sårar någon. 
Som ett exempel så tog vi ett papper och skrev ord som vi hör barnen säga till varandra också en och en veck vi pappret, sedan så fick barnen säga förlåt till pappret och vi veck upp det igen. 
Då pratade vi med barnen om pappret är lika helt och fint som det var innan och barnen svarade nej, så vi har pratat om att när man säger något dumt till en kompis som blir ledsen så finns detta i hjärtat även om man säger förlåt. 

Vi har jobbat en del med vårt tema och just nu så jobbar vi om Sverige ( Skåne) och barnen har fått se lite filmer om naturen och olika slott i vårt Skåneland :) 

Vi har också gått på promenad ett par dagar och kollat runt i vårt närområde. 
Vi har även stannat till på lekplats som barnen tyckte mycket om så det blir säkert fler besök dit. 

På valborgsmässoafton så var vi tillsammans med Prassel och då bakade vi i det pedagogiska köket utifrån barnens önskemål. Ett väldigt fint och gott sätt att fira in våren på. 
Nu hoppas vi på fina väder :) 















Farao v17

Vi flyttade undervisningen till rörelserummet en dag. En balansbana sattes upp samt en digital gymnastikstund. Det är väldigt uppskattat när vi går till andra miljöer för undervisning och barnen uppskattar det mycket. Barnen pratar ofta om vad som är bra för kroppen. Vi ser det som ett resultat av vår undervisning om varför vi måste röra oss och vad som är bra och mindre bra att äta. Detta ingår bland annat i vårt Grön Flaggarbete med Lustfyllda måltider.

I biblioteket hade vi lässtund, vi läste om Snipp och Snopp som bjöd i n till kalas! I denna boken belystes många olika familjekonstellationer, ex; mamma mamma barn, pappa pappa barn, mamma barn, pappa barn samt en STOR familj med 7 barn som exempel. I slutet av boken fanns små frågor om familjen, 

-Kan man må dåligt i sin familj? Vad gör man då?

-Vad är en familj?

-Hur många kan det vara i en familj?

-Vad är det bästa med din familj?


Vi har även haft både Matråd och Grön Flaggråd, se gärna separata inlägg om dessa! På dessa råd träffas representanter från alla hemvister med personal och ledning, barnen får komma till tals men får även undervisning i dessa grupper som de sedan tar med sig tillbaka och presenterar på sina hemvister.

På Matrådet tittade barnen på en film om vad kroppen mår bra av. Denna film ska barnen titta vidare på  tillsammans med sina kompisar på Farao. Länk: Kompis med kroppen





Målen från Lpfö18 kopplat till bokvalet Snipp och Snopp
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla
-förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld, 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

-öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

-förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

-förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

-respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna 

Arbetslaget ska

-samverka i arbetet med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och kränkande behandling, -medvetet och aktivt arbeta med jämställdhet,


Målen till Rörelse, Grön Flagg arbetet och matråden - Lustfyllda Måltider

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande 

(Lpfö18)

 

Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.

(FN:s globala mål, Mål 3: Hälsa och välbefinnande)


Vi önskar all en trevlig Valborg och helg!


Plantering och språkutveckling hos Textilia

Under tisdagen arbetade vi med skriftspråk och gatukritor, vi har varit ute på gården och en del av barnen visar på ett stort intresse att skriva olika bokstäver, sina namn, och andra delen har valt fri lek som kurragömma med bilar genom att gömma bilarna i sanden.









I onsdag planterade vi olika grönsaks frön, tillsammans med barnen hade vi jätte roliga och intressanta diskussioner kring hur få vi maten, varifrån kommer grönsakerna som vi äter, vad behöver växterna för att växa upp: "vatten och sol, jord" svarade vissa barn.  






torsdag 29 april 2021

Violett -grön flagg

Föra  vecka var det grön flagg-vecka och vi  var uppmärksamma  på Violett med flerspråkighet och skräpplockning.

Vi lyfte upp några ord på olika språk, målade flaggor, lyssnade på sånger från olika språk samt avslutade veckan med mini disco (sånger med melodifestivalen på olika språk). Barnen tyckte att det var roligt. På eftermiddagen väntade oss några överraskningar på gården…Prassels födelsedag med paket utdelning till varje hemvist och korvgrillning. Grillade korvar smakade mycket bättre än kokta.. Barnen uppskattade skräpplocknings dagarna och utryckte att man måste rädda världen, att man måste tänka på naturen, djur…. de uttryckte mycket om fåglar som äter tuggummi som fastnar i näbben.

Skräpet som vi hittade i Rönneholms parken sorterade vi och pratade sen om allemansrätten. Barnen gjorde pärlplattor med soppmönster på.









.

Vilket stort  glädje och stolthet  när barnen har fått sina medaljer.

Skapande avdelning lysien

Idag har vi målat vårträd tillsammans med barnen. Barnen valde vilka färger dem ska använda. De tyckte att det var roligt att måla träd. 

Prassel- skapande

Denna veckan har vi jobbat med analog programmering. Idag har vi gjort en ny lera.

Vad gjorde vi på VU-dagen?

 I måndags när förskolan var stängd arbetade all personal på förskolan med att utvärdera den utbildning vi ger barnen och dela med oss av vad vi har undervisat om på hemvisten för de andra hemvisterna i klustret.

Vi gjorde en nulägesbedömning genom att skatta läroplansmålen och ge exempel på hur vi arbetat med dessa mål.



Efter att ha skattat de olika målen inom varje område (Normer och värden; Omsorg, utveckling och lärande; Barns delaktighet och inflytande; Förskola och hem; Övergång och samverkan med skolan; Uppföljning, utvärdering och utveckling) gjordes också en helhetlig bedömning av varje område.



Efter detta utsåg varje hemvist också ett framgångsområde där de upplever att undervisningen hemvisten erbjudit barnen har lett till en lustfylld utveckling och ett hållbart lärande. Exempel på framgångsområden som valdes ut är temaarbetet med Min Värld, arbetet med Barns delaktighet och inflytande och undervisning med hjälp av digitala verktyg.

Nulägesbedömningen och framgångsområde är två delar av den kvalitetsrapport vi skriver efter varje läsår som utvärdering där vi också identifierar hur vi går vidare i vårt kvalitetsarbete. Kvalitetsrapporten kommer ni alla få ta del av när den är klar.

På eftermiddagen fick varje kluster för sig gå runt till varje hemvist i klustret och berätta för varandra om något de arbetat med under året för att vi ska lära och inspireras av varandra. Exempel var våra pedagogiska miljöer (bland annat läs- och skrivmiljöer där miljöerna inspirerar även barnen på andra hemvister), hur arbetet med en samling kan se ut, arbetet med temat Min värld och workshops med innehåll som analog programmering och digital programmering med Bluebot.

En spännande dag med såväl analysarbete som praktiskt görande.



/Förste förskollärare Lotta & Daniel

onsdag 28 april 2021

Batman- Batmans födelsedag

Idag fick vi brev av Batman där det står att det är hans födelsedag idag den 28 april. Hen fyller 6 år och att idag är det SUPERHJÄLTARS dag.
Batman ställde en fråga till oss
- Vet ni vem är och vad gör en superhjälte?
Barnens teorier:
-En superhjälte har vingar
- Jag är en superhjälte när jag kastar batteri i rätt soptunna
- När jag hjälper en kompis med västen
- När jag tröstar en kompis som är ledsen
- När jag hjälper en skadad fågel
Vi sjöng födelsesången till Batman och åt frukt, därefter gick vi ut och bestämde att leka Superhjältar



tisdag 27 april 2021

Matråd

  

Matråd på Rönneholms förskola 210427

Idag har barn och personal från alla våra kluster träffats i vårt matråd. Barnen hade fått en uppgift förra gången där de skulle titta på en plansch med olika frukter, grönsaker och bär och se vilka de kände igen. Denna plansch pratade barnen nu om tillsammans. Barnen samtalade också om vilka av dessa olika frukter, grönsaker och bär de tycker om.

Kocken presenterade dagens måltid som är fiskpudding. Han berättade att det kommer att vara dill i den och att det serveras grönsaker bredvid. Några barn berättade att de aldrig hade smakat fiskpudding.

Vi tittade på en film om vad kroppen mår bra av. Denna film kan barnen titta vidare på i sina hemvister tillsammans med sina kompisar. 

 Barnen fick smaka päron som kocken hade tagit med sig. Barnen beskrev smaken och konsistensen. ”Det smakar saft”, ”Päronet är hårt”, Jag tycker att det är både och”.

Vi presenterade också olika fröpåsar som barnen fick ta med sig till sina hemvister och plantera utomhus sen. Några hemvister har redan börjat odla och detta pratade barnen om. Nästa möte är planerat i maj igen, då har barnen fått i uppdrag att ta reda på vilken deras egen favoritfrukt/grönsak/bär är.

fredag 23 april 2021

Pantomen vecka 16

Håll Sverige Rent!


Vi har tagit del av aktiviteter som erbjudits på gården under Grön Flagg veckan. Det har bland annat varit sagoläsning, skapande, fiskedamm med skräp i haven, rörelse och dans med sopsamlarmonsterna. Vi har också varit på cykel utflykt till stranden där vi skulle rädda världen. Vi hittade inte så mycket skräp som vi trott, men ändå ett par påsar fulla med plast och annat skräp! Barnen hittade också en hel hög med godis på marken vilket de tyckte vad oerhört spännande. Då pratade vi om vad som är farligast för naturen: godis eller plast. Några barn gissade godis och några plast. Vi enades efter diskussion att det är plast.

 

Barnen visar stor glädje under skräpplockning och de utropar glatt till övriga i gruppen när de hittar skräp eller plast. När vi plockat upp allt skräp vi kunde hitta tyckte barnen att vi skulle slänga det i en soptunna och sen ville de leka på lekplatsen, där var ett spindelnät som lockade till klättring!

 

Tillbaka på förskolan läste vi sagan om Hajen Kaj och skräp i havet. Vi tittade på bilderna och barnen var nyfikna på vad som fanns i havet. De var eniga om att vissa saker inte hörde hemma i havet.

- "Titta det nätet"

- "Den ska inte vara i vattnet" (pekar på ett bildäck)

Sagan förklarar också att mycket av skräpet i havet kommer från skräp på land som flyger ner i vattnet och där blir mindre och mindre partiklar som fiskarna äter. "Men en cykel flyger inte med vinden" reflekterade ett av barnen. Mycket märkligt att någon får för sig att slänga ner en cykel i vattnet.

 Vi fortsatte havstemat även efter läsningen och plockade fram "finn fem skräp-fel i havet". Barnen var väldigt snabba på att se vad som inte ska vara i vattnet och ringade in det.


 

 - "Jag gör ett sånt, det betyder att det är förbjudet" (ritar ett kryss över plastpåsen i vattnet)

- "Vi kan sätta upp dom där!" (visade mot fönstret)

Sagt och gjort, vi tog fram häftmassa och satte upp finn fem fel ut mot gården så kan fler barn ta del av och reflektera kring skräp i havet. Barnen öppnade dörren och berättade till barnen som stod utanför och tittade:

- "Man får inte slänga skräp i havet!"



Plantering

Några av barnen har senaste veckorna börjat prata om att de vill vattna. Eftersom vi ännu inte planterat och därför inte heller haft något att vattna så fick vi tag i det. Vi hämtade en tomat från köket som vi delade i skivor, plockade fram krukor och jord och en kanna med vatten. I med jord i krukorna, en tomatskiva och vatten. Nu hoppas vi att det växer upp några tomatplantor!



Veckan avslutades med att vi fick grillar korv och bröd på gården och barnen fick varsitt diplom för sina insatser denna veckan. Vilka hjältar vi är på Pantomen!

Trevlig helg!

/Pantomen

Flamman- veckan som gått

Nu är Grön Flaggveckan till ända och det har varit en händelserik vecka. I måndags och i torsdags gav vi oss iväg i vårt närområde för att plocka skräp. Barnen konstaterade att det fanns mycket skräp i parken och vi lyckades samla ihop tre påsar. Vi sorterade sedan skräpet och slängde i vårt miljöhus. Det var mest plast vi hittade men även metall, papper och kartong. Det har även erbjudits en del aktiviteter ute på gården som varit kopplade till Grön Flagg. Barnen har fått prova på att fiska upp skräp för att sedan slänga till rätt sopsamlarmonster. De har också haft sopsamlarmonstergymnastik. Vi har lyssnat på en saga som handlade om vad som händer med djuren om man slänger skräp ute i naturen. Några barn var uppe på taket där det var en aktivitet kopplat till flerspråkighet och några målade en stor teckning. Idag, fredag fick barnen ett diplom och en medalj för väl genomfört skräpplockaruppdrag! 



Idag, fredag uppmärksammar vi även att det är Världsbokdagen! Detta firade vi med att öppna ett paket som vi fått från Prassel, som även fyller år idag. I paketet fanns det en bokpåse som barnen kan använda till att låna hem böcker från vårt bibliotek. Det var väldigt spännande att öppna paketet! Vi har också passat på att läsa några böcker, bland annat "Eid- en festdag". Syftet är att göra barnen uppmärksamma på att det just nu är Ramadan och att man firar Eid efter att Ramadan är över. 

Grön Flaggveckan avslutas med korvgrillning ute på gården! 

Trevlig helg!

Prassels födelsedag firande

Idag firar vi Prassels födelsedag med frukt och läsning. Vi har fått en present från Prassel ! Det är en bokpåse.  Vi avslutar Grönflagg veckan med dans , musik och målning...Önskar er en trevlig helg! 

Farao- Grön Flaggvecka v16

Denna veckan har barnen blivit erbjudna 5 olika stationer på gården, alla stationer fanns tillgängliga varje dag. Orange kluster har erbjudit skapande med färg och form genom återvunnet material. Många barn frågade efter pensel men när det inte fanns någon blev de kreativa och använde vad som fanns! Vi skapade trianglar av toarullar, kvadrat av mjölkkartonger, hjärtan av toarullar och även blommor!
Vi har även provat att använda grundfärgerna för att blanda andra färger! Detta var roligt tyckte barnen och några var nöjda efter att bara experimentera med färgerna. Vi fick fram grön, orange, lila!

Ett av skapandeverken som barnen varit med och gjort

Detta alster finns uppsatt inomhus utanför orange kluster då det var barn från detta kluster som gjorde denna.

Denna färgkarta kunde barnen titta på. Barnen fick välja färg och även blanda.

Andra stationer som erbjudits har varit saga med hållbarhetstänk, fiskedamm där barnen kunnat sortera deras fynd till olika lådor, rörelse/gymnastik samt disco på taket! Barnen har kunnat röra sig fritt mellan aktiviteterna och välja vad de varit intresserade av.

På onsdagen var några barn på cykelutflykt till Ribersborgsstranden för att plocka skräp! 
Barnen hittade bla godis som de plockade upp i påsen, sen fick barnen sortera skräpet till rätt behållare.
Utflykten gjordes ihop med Pantomen i Gult kluster.




Lpfö18: Det finns väldigt många mål i detta arbete som kan kopplas med, naturkunskap, språkutveckling, hållbart arbete samt värdegrundsarbetet men vi har valt att lyfta två mål som är centrala i just skräp och återvinning;

Barnen ska (…) ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling.

Förskolan ska ge varje barn möjlighet att utveckla förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling.

 Trevlig helg önskar vi er!






Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...