tisdag 30 november 2021
Plastis; gruppverksamhet
ELLIS JULKALENDER
Imorgon öppnar vi den första luckan i Sopsamlarmonsternas julkalender!
Idag börjar vi även träna på våra luciasånger under samlingen. Som ni vet kommer det inte bli något luciafirande med vårdnadshavare i år heller pga pandemin. Men barnen får gärna komma lucia/jul-klädda den 13:e om de önskar. Vi dokumenterar vårt firande så att ni vårdnadshavare får ta del av det i slutet av dagen på något sätt!
Prassel vecka 47
Måndag: En grupp hade undervisning och uppföljning om nyckelpigan. De andra barnen hade en förmiddag med utforskande ute på gården.
Tisdag: På samlingen fick
barnen lära sig den första bokstaven i sitt namn på teckenspråk. Efteråt var
det dags för en grupp att få måla/rita sina nyckelpigor och samtala kring det.
Onsdag: Vi kom iväg på en
promenad till brandbilens lekplats. Vi hade med oss färdiglaminerade utomhusbingo
där barnen skulle hitta saker som fanns på brickorna. Det barnen förundrades
över var maskarna.
”Varför kan vi inte hitta några maskar?”
”Är det för kallt för maskarna att komma
upp?”
”Vi får nog gräva längre ner”
Detta var tankar och funderingar som barnen reflekterade över. Efter en stunds letande valde barnen att leka en stund till på lekplatsen för att sedan ta oss tillbaka och äta lunch.
Torsdag: Halva gruppen
tog sig upp till rörelserummet där det erbjöds bamsegympa. Efter gympan fick
bara leka fritt. Det byggdes hinderbanor, hoppades studsmatta, åkte rutschkana
och utforskades med bollar hur långt dem rullade nedför rutschkanan. Vi passade
även på att läsa böcker i biblioteket som ligger i anslutning till rörelserummet.
Den andra gruppen som stannade kvar på
avdelningen hade skapande. Det skapades både fjärilar och nyckelpigor. Efteråt
fick gruppen jobba med Blue-boten. Med enkla knapptryckningar på ryggen fick
barnen testa sig fram och programmera åt vilket håll den skulle förflytta sig
på.
Fredag: Vi startade
dagen med en samling där vi använde oss mestadels av TAKK. Vi tecknade frukterna
vi skulle äta sedan introducerade vi frasen:
”Vad heter du?”
Tillsammans med barnen hjälptes vi åt att teckna deras
första bokstav i deras namn.
Efter samlingen övade vi på luciasångerna och dansade loss. De
barn som ville fick skapa fjärilar.
På eftermiddagen gick vi ut på gården.
Trevlig helg!
måndag 29 november 2021
Information om Lucia-mys på Plastis
Våra planer för Luciadagen måndagen den 13/12 är att titta på Luciamorgon under förmiddagen. Vi kommer också att sjunga Luciasånger själva. De barn som vill klä ut sig till Lucia, tärna, stjärngosse, pepparkaksgubbe etc tar kläder med sig, så hjälper vi dem att byta om. Vill man vara tomte eller pepparkaksgubbe kan man komma ombytt.(Det är ju svårare att leka i ett långt linne fram tills firandet.) Denna gång kan vi p.ga pandemin inte ta emot anhöriga på vårt Luciafirande. Men vi kommer att ta foton, som vi sätter upp i hallen.
fredag 26 november 2021
Färgleken med yoghurt och vatten färg (Lysien)
Ofta blir färgleken en experimentell resa där barnen tar på, smakar och leker med materialet. Ju mindre barnen är, desto större är chansen att barnen till slut målar med fingrarna. De lägger ifrån sig penslar och lockas att ta och känna på färgen. De sätter sina spår, skapar stigar och mönster.
”Det blev GRÖNT!” ropar en fyraåring.
Grön flagg tankar(Lysien)
På förskola är vi minst en gång ute med barnen oavsätt vädret. När vi ute är det också en undervisning för barn förutom att de ska må bättre med friskluft och få röra på sig. Så är våra utevistelsetider/ utflykter till naturen en mycket viktig del av vår verksamhet. Vi vill att barnen
genom många, rika och roliga naturupplevelser, ska lära sig älska och akta allt liv och alla växter i vår natur- från minsta gråsugga till svidande brännässla.
Metallika vecka 47
Denna vecka har bjudit på både sol, regn och kyla. Vi vill därför påminna er om att ta med varma kläder till barnen- extrakläder, mössa och vantar.
Ljusmanifestationen förra veckan blev så lyckad trots blås och regn. Vi vill passa på att tacka er för att ni kom och kollade tillsammans med oss och era barn och ville uppmärksamma detta med oss. Under tisdagen skapade vi handavtryck med koppling till Barnkonventionen- alla barns lika värde och rättigheter (titta gärna på väggen utanför avdelningen). Vi pärlade också barnens rättigheter. Vi målade/dekorerade våra fönster genom att dutta med filmjölk, vilket ser ut som frost när det torkar. Vi hade klippt ut olika mallar- stjärna, tomteluva, julgranskula, julgran.
I onsdags introducerade vi sopsamlarmonstret Pappis, genom att samtala kring vad man kan slänga i Pappis. Vi tittade på vad som händer med mjölkpaketet när det lagts i återvinningen. Vart tar det vägen och vad kan det bli på Urplay.se. Därefter fick barnen testa på att spela sopsamlarmonster-bingo, där vi letade efter rätt kort och la på respektive bricka och sorterade skräp i korrekt sopkärl. Vi skrev också ut målarbilder på Pappis, som barnen fick färglägga.
I torsdags presenterade vi ekorren i vårt projektarbete. Vi hade en samling där vi först lyssnade på ekorrens djurläte genom att skanna vår QR-kod på vår frågevägg. Därefter frågade vi barnen utmanande frågor om ekorren.
Hur ser ekorren ut?
"Som en ekorre" "röd "brun" "blå"
Hur gammal kan en ekorre bli?
"1" "1000" "3"
Var bor ekorren?
"I trädet" (när barnen ser bilden)- "i hålet"
Vad äter ekorren?
"Ekollon" "bär" "blommor" "nötter"
Efter tittade vi på en film på Urplay.se om ekorren, där en ny fakta att ekorren luktar vanilj blev intressant. Vi ritade därefter egna ekorrar, andra djur såsom fåglar och det blev också några tornados.
Under fredagen började vi julpynta på avdelningen. Vi plockade fram vår plastgran och klädde den tillsammans med barnen. Vi hängde upp julstjärnor och nissedörr. Vi övade också på luciasångerna.
Viktigt!
Vi har hängt upp en lapp på vår whiteboard-tavla i entrén ang. Luciafirandet.
Tack för denna vecka och trevlig helg,
Önskar Metallika!
Flamman- adventskalender
Lysien
Tema "Min värld"
Denna och förra veckans aktiviteter har haft sitt fokus utifrån ett interkulturellt perspektiv där barnen har fått möjlighet att upptäcka Irans djurliv samt dess delar av deras natur med berg, öken och skog. Efter den cirka 8 timmars flygresa fick barnen även samtala kring Irans matkultur och fick en luktupplevelse av deras välkända krydda saffran som vi senare i veckan kommer att använda oss av för att baka den persiska kakan ”russinkakan”. Under aktivitetens gång fick barnen både använda lukt, hörsel och syn som förstärkte upplevelsen av den iranska kulturen. Avslutningsvis fick barnen även använda den estetiska uttrycksformen bild då de fick möjlighet till att måla en flagga som representerar Iran.
Pantomen
Vecka 47
Den här veckan började vi arbeta med vårt projekt min värld.
Projektet kommer handla om det som finn i barnens värld. En del av projektet är
att barnen får lov att visa oss var dom bor någonstans, detta kommer vi göra
genom att antigen gå på en promenad eller cykla.
Vi vill gärna att ni tar med bilder på viktiga personer som
finns i barnens närhet. Med hjälp av bilderna kommer vi skapa ett collage.
Collaget kommer funka som ett bildstöd till barnen när de vill berätta något om
de som finns i deras närhet.
I måndags gick vi på utflykt för att se var två av barnen bor. Barnen tyckte det var spännande
att vara ute på promenaden vi såg många olika saker bland annat sopbilar och en massa hundar.
I onsdags började några av barnen måla på mjölkkartonger som
de kommer skapa egna figurer av.
Lpfö 2018
• skapa förutsättningar för barnen att lära känna sin
närmiljö och de samhällsfunktioner som har betydelse för det dagliga livet samt
att ta del av det lokala kulturlivet.
torsdag 25 november 2021
Flamman- projekt
onsdag 24 november 2021
Plastis; min omvärld
- Titta! ropade ett av barnen på Plastis tisdagen den 23/11. En lång och hög röd lastbil stod utanför staketet.
tisdag 23 november 2021
Bokstaven A
Idag har vi pratat om alfabetet och denna vecka kommer vi att fördjupa oss i bokstaven A. Vi har pratat om hur stora och lilla A ser ut, vilka ord som börjar på A. Ett barn sade direkt att Apa börjar på A, vi tittade även närmare på vilka barn som har A som första bokstav. Barnen var mycket intresserade. Därefter såg vi "Bästa bokstaven" på UR. Vi tittade även närmare på hur A ser ut på arabiska, samt hur det uttalas: "Alif".
Efter det hade vi aktiviteter där barnen kunde fördjupa sig i att skriva och skapa bokstaven, bla genom lera, lego och magnettavlan med bokstäver.
Bokstaven A i lera som ett barn skapat.
Språkliga undervisningar
SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...
-
När vi ute på gården är det också undervisning för barnen. Vi bruka hålla högläsning med sagor och ibland har vi konkreta föremål som förk...
-
Det är många barn på Skeppet som gärna utforskar de olika byggklossarna vi har på avdelningen. Mest är det magneterna det byggs med men även...
-
Idag har vi läst boken Min familj och efter de så räknade vi medlemmarna i barnens familjer. Vi vill lyfta denna boken Konrad lussar för a...