tisdag 30 november 2021

Plastis; gruppverksamhet


 
Vi har delat in barnen i 3 grupper; denna gång efter ålder. 
Vid det första grupptillfället klistrade den äldsta gruppen löv, som de plockat tidigare under månaden. Bilder från de två andra grupperna kommer framöver.

Plastis; besök i Sankt Petri kyrka 26/11

Idag tittade några av våra barn på julkrubban i denna kyrka.





 

ELLIS JULKALENDER


                     Imorgon öppnar vi den första luckan i Sopsamlarmonsternas julkalender!

Idag börjar vi även träna på våra luciasånger under samlingen. Som ni vet kommer det inte bli något luciafirande med vårdnadshavare i år heller pga pandemin. Men barnen får gärna komma lucia/jul-klädda den 13:e om de önskar. Vi dokumenterar vårt firande så att ni vårdnadshavare får ta del av det i slutet av dagen på något sätt!

Prassel vecka 47

 Måndag: En grupp hade undervisning och uppföljning om nyckelpigan. De andra barnen hade en förmiddag med utforskande ute på gården.


Tisdag: På samlingen fick barnen lära sig den första bokstaven i sitt namn på teckenspråk. Efteråt var det dags för en grupp att få måla/rita sina nyckelpigor och samtala kring det.


Onsdag: Vi kom iväg på en promenad till brandbilens lekplats. Vi hade med oss färdiglaminerade utomhusbingo där barnen skulle hitta saker som fanns på brickorna. Det barnen förundrades över var maskarna.

”Varför kan vi inte hitta några maskar?”

”Är det för kallt för maskarna att komma upp?”

”Vi får nog gräva längre ner”

Detta var tankar och funderingar som barnen reflekterade över. Efter en stunds letande valde barnen att leka en stund till på lekplatsen för att sedan ta oss tillbaka och äta lunch.

 



På eftermiddagen stannade vi inne en stund för att utforska känselplattor. Barnen fick känna på och försöka förklara hur plattorna kändes och om det var något som skiljde plattorna åt.  



Torsdag: Halva gruppen tog sig upp till rörelserummet där det erbjöds bamsegympa. Efter gympan fick bara leka fritt. Det byggdes hinderbanor, hoppades studsmatta, åkte rutschkana och utforskades med bollar hur långt dem rullade nedför rutschkanan. Vi passade även på att läsa böcker i biblioteket som ligger i anslutning till rörelserummet.




Den andra gruppen som stannade kvar på avdelningen hade skapande. Det skapades både fjärilar och nyckelpigor. Efteråt fick gruppen jobba med Blue-boten. Med enkla knapptryckningar på ryggen fick barnen testa sig fram och programmera åt vilket håll den skulle förflytta sig på.



Fredag: Vi startade dagen med en samling där vi använde oss mestadels av TAKK. Vi tecknade frukterna vi skulle äta sedan introducerade vi frasen:

”Vad heter du?”



Tillsammans med barnen hjälptes vi åt att teckna deras första bokstav i deras namn.

Efter samlingen övade vi på luciasångerna och dansade loss. De barn som ville fick skapa fjärilar.


På eftermiddagen gick vi ut på gården.

Trevlig helg!

måndag 29 november 2021

Information om Lucia-mys på Plastis

Våra planer för Luciadagen måndagen den 13/12 är att titta på Luciamorgon under förmiddagen. Vi kommer också att sjunga Luciasånger själva. De barn som vill klä ut sig till Lucia, tärna, stjärngosse, pepparkaksgubbe etc tar kläder med sig, så hjälper vi dem att byta om. Vill man vara tomte eller pepparkaksgubbe kan man komma ombytt.(Det är ju svårare att leka i ett långt linne fram tills firandet.) Denna gång kan vi p.ga pandemin inte ta emot anhöriga på vårt Luciafirande. Men vi kommer att ta foton, som vi sätter upp i hallen.

fredag 26 november 2021

Färgleken med yoghurt och vatten färg (Lysien)

 Ofta blir färgleken en experimentell resa där barnen tar på, smakar och leker med materialet. Ju mindre barnen är, desto större är chansen att barnen till slut målar med fingrarna. De lägger ifrån sig penslar och lockas att ta och känna på färgen. De sätter sina spår, skapar stigar och mönster.

Med vår egen kropp lämnar vi unika avtryck efter oss och det verkar alltid vara lika roligt att kombinera händerna, nästippen, fötterna, tårna eller någon annan av våra kroppsdelar med de material vi skapar med.








”Det blev GRÖNT!” ropar en fyraåring.

”Det blev GRÄS!” utbrister ett annat barn förtjust.
"Det blev Spiderman nätet" skrek ett barn glatt.



Målningsstunden behöver inte vara längre än att alla orkar intressera sig.
När barnen målar behöver man inte lägga så stor vikt vid att det uppstår något föreställande färdigt resultat utan hellre glädjas åt själva processen.

Grön flagg tankar(Lysien)




På förskola är vi minst en gång ute med barnen oavsätt vädret. När vi ute är det också en undervisning för barn förutom att de ska må bättre med friskluft och få röra på sig. Så är våra utevistelsetider/ utflykter till naturen en mycket viktig del av vår verksamhet. Vi vill att barnen 

genom många, rika och roliga naturupplevelser, ska lära sig älska och akta allt liv och alla växter i vår natur- från minsta gråsugga till svidande brännässla.

Därför är vi också med i Grön flagg och hållbarutveckling . Vi vill ge barnen kunskap om naturens rikedom och mångfald genom att göra barnen uppmärksamma på allt spännande naturen erbjuder. Vi vill skapa en nyfikenhet, en forskarlust och en fascination för allt de ser och upplever i naturen. Man blir glad som pedagog när barnen skriker vi måste ut till stora gården, Vi ska rädda naturen.
-Hur? undrade pedagogen.
-Att hjälpa träden ,pinar, som har gått sönder
-Alla pinnar som är sönder ligger vi de där.
-Vad händer med träden? Frågar ett annat barn som har inte varit med från början.
-Det kommer bara står, och växa kanske. Berättar ett barn.
-Jag tror faktiskt det kommer bara sova! Sa   det andra barnet

-Vi behöver jord. Skrek en av barnen som hade börjat ett projekt med att samla alla 
lösa pinnar som ligger på vår gård.
-Hur mycket tid behövs för att det ska hända något? Undrade pedagogen.
-80 dagar. Svarade ett barn.

Metallika vecka 47

Denna vecka har bjudit på både sol, regn och kyla. Vi vill därför påminna er om att ta med varma kläder till barnen- extrakläder, mössa och vantar. 

Ljusmanifestationen förra veckan blev så lyckad trots blås och regn. Vi vill passa på att tacka er för att ni kom och kollade tillsammans med oss och era barn och ville uppmärksamma detta med oss. Under tisdagen skapade vi handavtryck med koppling till Barnkonventionen- alla barns lika värde och rättigheter (titta gärna på väggen utanför avdelningen). Vi pärlade också barnens rättigheter. Vi målade/dekorerade våra fönster genom att dutta med filmjölk, vilket ser ut som frost när det torkar. Vi hade klippt ut olika mallar- stjärna, tomteluva, julgranskula, julgran.

  



I onsdags introducerade vi sopsamlarmonstret Pappis, genom att samtala kring vad man kan slänga i Pappis. Vi tittade på vad som händer med mjölkpaketet när det lagts i återvinningen. Vart tar det vägen och vad kan det bli på Urplay.se. Därefter fick barnen testa på att spela sopsamlarmonster-bingo, där vi letade efter rätt kort och la på respektive bricka och sorterade skräp i korrekt sopkärl. Vi skrev också ut målarbilder på Pappis, som barnen fick färglägga. 

 

I torsdags presenterade vi ekorren i vårt projektarbete. Vi hade en samling där vi först lyssnade på ekorrens djurläte genom att skanna vår QR-kod på vår frågevägg. Därefter frågade vi barnen utmanande frågor om ekorren.

Hur ser ekorren ut?

"Som en ekorre" "röd "brun" "blå"

Hur gammal kan en ekorre bli?

"1" "1000" "3"

Var bor ekorren?

"I trädet" (när barnen ser bilden)- "i hålet"

Vad äter ekorren?

"Ekollon" "bär" "blommor" "nötter"

Efter tittade vi på en film på Urplay.se om ekorren, där en ny fakta att ekorren luktar vanilj blev intressant. Vi ritade därefter egna ekorrar, andra djur såsom fåglar och det blev också några tornados. 


Under fredagen började vi julpynta på avdelningen. Vi plockade fram vår plastgran och klädde den tillsammans med barnen. Vi hängde upp julstjärnor och nissedörr. Vi övade också på luciasångerna. 



Viktigt!

Vi har hängt upp en lapp på vår whiteboard-tavla i entrén ang. Luciafirandet. 

Tack för denna vecka och trevlig helg,

Önskar Metallika!


Flamman- adventskalender

Nästa vecka är det dags att öppna vår adventskalender som detta år har fokus på flerspråkighet. Detta för att skapa en nyfikenhet hos barnen genom att belysa de olika språk som finns i barngruppen samt för att ett av målen under vårt utvecklingsområde Hållbar utveckling handlar om just flerspråkighet. Varje dag öppnar vi en "lucka" som bl. a. innehåller böcker som kommer läsas på olika språk, rim, ramsor och andra språkutvecklande aktiviteter. Vi kommer att ägna oss åt både högläsning i traditionell form men också i digital form där vi projicerar upp olika böcker på väggen. 

                                                                    Mål ur Lpfö18:
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska.

Förskolan är en social och kulturell mötesplats som ska främja barnens förståelse för värdet av mångfald.

                                                    Trevlig helg!

Lysien





  Tema "Min värld"

Denna och förra veckans aktiviteter har haft sitt fokus utifrån ett interkulturellt perspektiv där barnen har fått möjlighet att upptäcka Irans djurliv samt dess delar av deras natur med berg, öken och skog. Efter den cirka 8 timmars flygresa fick barnen även samtala kring Irans matkultur och fick en luktupplevelse av deras välkända krydda saffran som vi senare i veckan kommer att använda oss av för att baka den persiska kakan ”russinkakan”. Under aktivitetens gång fick barnen både använda lukt, hörsel och syn som förstärkte upplevelsen av den iranska kulturen. Avslutningsvis fick barnen även använda den estetiska uttrycksformen bild då de fick möjlighet till att måla en flagga som representerar Iran.










För att barnen skulle få ökad upplevelse av Iran så fortsatte vi resan in i deras matkultur där barnen fick vara delaktiga och baka den persiska kakan Russinkaka. Barnen fick själva vara med genom hela processen genom att hälla upp i mått för att sedan hälla det i skålen som sedan skulle blandas till en deg. Under aktivitetens gång pratade vi om de olika ingredienserna som att russin är en vindruva och barnen fick både lukta och smaka . Kakorna avnjöts sedan tillsammans med traditionellt persiskt te kryddat med kardemumma.




Tillsammans med barnen har vi lagat Iranska ( persiska) mat i vår pedagogiska köket. Denna mat rätt är kycklings gryta med saffran, tomatpuré tranbär och den serveras med ris. Barnen har varit med  och hjälpte till med att laga det. Barnen fick smaka på tranbär, saffran. Vid lunch serverade vi maten i vår avdelning och alla barn fick smaka på det.





Förskolan är en social och kulturell mötesplats som ska främja barnens förståelse för värdet av mångfald. Kännedom om olika levnadsförhållanden och kulturer kan bidra till att utveckla en förmåga att förstå och leva sig in i andra människors villkor och värderingar (Lpfö 18 s. 5).

Pantomen

 

Vecka 47

 

Den här veckan började vi arbeta med vårt projekt min värld. Projektet kommer handla om det som finn i barnens värld. En del av projektet är att barnen får lov att visa oss var dom bor någonstans, detta kommer vi göra genom att antigen gå på en promenad eller cykla.

 

Vi vill gärna att ni tar med bilder på viktiga personer som finns i barnens närhet. Med hjälp av bilderna kommer vi skapa ett collage. Collaget kommer funka som ett bildstöd till barnen när de vill berätta något om de som finns i deras närhet.

 

I måndags gick vi på utflykt för att se var två av barnen bor. Barnen tyckte det var spännande att vara ute på promenaden vi såg många olika saker bland annat sopbilar och en massa hundar.

 

I onsdags började några av barnen måla på mjölkkartonger som de kommer skapa egna figurer av.

 


Lpfö 2018

• skapa förutsättningar för barnen att lära känna sin närmiljö och de samhällsfunktioner som har betydelse för det dagliga livet samt att ta del av det lokala kulturlivet.

torsdag 25 november 2021

Flamman- projekt

Arbetet med vårt projekt fortskrider och denna vecka har vår lärarstudent introducerat anden. I tisdags gick vi på en promenad till Slottsparken där vi hälsade på änderna i dammen. Barnen visade stor glädje över att få se denna välkända fågel och det visade sig att barnen redan har en viss kunskap om änder. 

"De bor ute"
"De äter bröd"
"Kanske fisk"
"Morötter"
"Kanske masken"

Det blev ett samtal om ändernas utseende, skillnaden på hona och hane, hur de låter samt vad de äter. 

På Flamman har vi skapat QR- koder med olika djurläten och barnen satte idag upp dessa koder på vår frågevägg. Syftet är att barnen, när som under dagen, ska kunna gå dit och scanna koderna, få höra ett djurläte och sedan lista ut vad det kan vara för djur. Några djurläten är lite kluriga som igelkott och ekorre. En del barn tycker att det låter som fåglar! Detta digitala tillägg i vår miljö är hittills väldigt uppskattat bland barnen. En del kan själva hantera lärplattan och använder begrepp som QR- kod och scanna medan andra barn fascineras av själva lätet och pekar och imiterar.


onsdag 24 november 2021

Plastis; min omvärld


 - Titta! ropade ett av barnen på Plastis tisdagen den 23/11. En lång och hög röd lastbil stod utanför staketet.

tisdag 23 november 2021

Bokstaven A

 Idag har vi pratat om alfabetet och denna vecka kommer vi att fördjupa oss i bokstaven A. Vi har pratat om hur stora och lilla A ser ut, vilka ord som börjar på A. Ett barn sade direkt att Apa börjar på A, vi tittade även närmare på vilka barn som har A som första bokstav. Barnen var mycket intresserade. Därefter såg vi "Bästa bokstaven" på UR. Vi tittade även närmare på hur A ser ut på arabiska, samt hur det uttalas: "Alif".

Efter det hade vi aktiviteter där barnen kunde fördjupa sig i att skriva och skapa bokstaven, bla genom lera, lego och magnettavlan med bokstäver. 

                                              





                                                    Bokstaven A i lera som ett barn skapat.

På fredag åker sex barn från Elli på teater för att se Drakkungarna. För att det skulle bli rättvist lottade vi barn under samlingen, och de barn som inte får följa med denna gång får följa med nästa tillfälle. Barnen var mycket spända och de fick även möjlighet att försöka läsa namn. Flertalet barn känner igen sitt eget namn i skrift.

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...