Hållbar mat på den stora hållbarhetsdagen den 11 november
På torsdag firar förskolan den stora hållbarhetsdagen och förskolans certifiering för Grön Flagg. Köket kommer då att servera en tre-rätters meny med närodlade råvaror. Redan idag har varje hemvist fått en skål med okokt havreris och havregryn, som är odlat i Skåne. Barnen får känna, smaka och lukta på riset och havregrynen och jämföra skillnader eller likheter. Personalen samtalar med barnen till exempel om vad det är , hur och vad vi använder havreris och havregryn till. På torsdag kommer det att serveras kokt havre ris till maten.
Den här tre-rättersmenyn kommer barnen att bjudas på :
- Förrätt: Smördegstwist
- Huvudrätt: Kycklingbiff/vegetarisk biff med havre ris.
- Efterrätt: Äppelkaka på äpplen från Kivik. Efterrätten serveras till mellanmål
Fyra sätt att äta för en levande planet
1. ÖKA – ät mer från växtriket!
Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna
bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein. Det är både
klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på grönsaker och
fullkornsprodukter.
2. MINSKA – ät mindre men bättre kött
Vi
i Sverige behöver minska vårt köttätande. En mycket viktig åtgärd för planeten
är att välja mindre men bättre kött. Om du väljer kött – välj kött från djur
som har betat och hjälper till att hålla våra hagar och landskap öppna eller
kyckling från bra förhållanden.
3. VÄLJ – svenskt, certifierat eller miljömärkt
Välj
mat som du eller någon du litar på vet hur den är producerad. Välj certifierad
eller miljömärkt mat i butiken. Då bidrar du till ansvarsfullt producerad mat –
det är bra både för klimatet, den biologiska mångfalden och dig. Välj gärna
svenskt.
4. SLUTA – släng ingen ätbar mat
Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som
produceras. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper
för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar sånt som blir över i
stället för att äta upp resterna. Cirka 19 kilo ätbar mat per person och år
slängs i soporna, och 26 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Det kostar för
både miljön och plånboken. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000 – 6 000
kronor per år på att minska sitt svinn.