torsdag 18 november 2021

Flamman v. 46

I veckan har vi haft fokus på barnkonventionen som firar sin dag lördagen den 20 november. Vi har uppmärksammat detta genom att prata om barnens rättigheter. Vi har läst tre böcker om Kanin och Igelkott som är kopplade till barnkonventionen och tar upp olika artiklar och rättigheter. Rättigheterna som tas upp i dessa böcker är:

"Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling"- artikel 6

"Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn" - artikel 3

"Varje barns rätt till privatliv ska respekteras" - artikel 16


Barnen har också pärlat sina rättigheter genom att göra ett armband med pärlor i olika färger där varje färg representerar en rättighet. Dessa har de fått med sig hem tillsammans med en lista som beskriver vad respektive färg står för. Prata gärna med barnen om detta på lördag!



I veckan har vi också arbetat vidare med "Min värld" och vårt projekt med "All världens djur". Ett nytt djur har introducerats och denna gång ett lejon, detta efter barnens önskemål. En lejonfamilj hade gömt sig i en tygpåse och barnen fick gissa vad de trodde låg för djur i påsen genom att få ledtrådar. Barnen fick berätta vad de redan vet om lejon och därefter vad de vill veta mer om. Vi lyssnade på ett lejonvrål och barnen skrattade högt och länge åt det. Det lät högt och det lät häftigt! Vi har skapat en QR- kod med lejonläte och andra djurläten där barnen själva kan scanna med lärplattan och få höra hur de olika djuren låter. 

Barnens reflektioner om lejon:
"Kanske äter de löv och hus? Pepparkakshus!"
"Igelkotten tycker nog inte om lejon"
"Då säger lejonet aj aj aj"
"De äter igelkottar och fjärilar"
"Jag tycker om lejonbebisar"
"De finns i ett annat land"
"De finns bara i Afrika"

Idag, torsdag, var det dags för att tända barnens lyktor de tillverkat i veckan. Det var stämningsfullt när mörkret lagt sig och ljusen ( de som lyckades hålla sig tända i regnet) lös. 


Trevlig helg!

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...