fredag 5 mars 2021

Grön Flaggråd

I onsdags hölls Rönneholms förskolas första Grön Flaggråd. Ett barn från varje hemvist har utsetts att vara representant och att närvara vid råden, som kommer att hållas en gång i månaden. På dessa Grön Flaggråd berör vi de mål som vi arbetar mot nämligen Skräp och avfall, Livsstil och hälsa samt Global samverkan. Syftet med rådet är att låta barnen få delaktighet och inflytande i sin undervisning gällande dessa mål. Detta är ett sätt för dem att få vara med att påverka och fatta beslut. Representanterna tar informationen vidare till sin hemvist och berättar för övriga barn vad som sagts. Samtliga barn får vara delaktiga och kan få sina tankar och funderingar berättade via representanterna. 

Under onsdagens möte mjukstartade vi med att prata om vad Grön Flagg är. Några tankar från barnen:

"Flaggan heter Grön Flagg för att den är grön"
"Flaggan är grön för att vi ska äta grönt. Som broccoli"
"För att vi ska ha möte. Det är en grön flagga"

Vi kom in på Sopsamlarmonstren och vi kunde märka att barnen verkligen lagt, både namnen och vad som ska slängas hos respektive monster, på minnet. 

"Man får inte slänga skräp i naturen"
"Farao vill ha målarfärg"
"Elli tar emot Ipads"
"Man måste slänga varmt papper på Flamman"
"Pappis slänger kallt papper"
"Lysien vill ha glödlampor"
"Batterimannen (Batman) vill ha batterier"

Vi tittade också på en kort film som heter Barr och Pinne räddar världen" som handlar om just att slänga skräp i naturen. Barr och Pinne hjälper oss att sopsortera och förklarar varför det inte är bra med skräp i naturen. 

Till nästa Grön Flaggråd fick barnen i uppgift att, tillsammans med sina hemvistkompisar, berätta om hur de sopsorterar på just sin hemvist. Till hjälp fick de en anteckningsbok där en vuxen kan hjälpa till att skriva ner barnens funderingar.



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...